test

Het programma van het congrestival is veelzijdig, boordevol met vernieuwde kennis en kunde. We hebben veel tijd tussen de lezingen en workshops gecreëerd en gezorgd dat de overgangen soepel verlopen. Zodat jij je net zoals de baby’s op de groep, de tijd hebt om te ontspannen en te ontwikkelen bij alle andere activiteiten.

Inspirerende lezing

Ont-stress jezelf en je team en verbeter de babyopvang

combinatie lezing van Marilse Eerkens & Nathalie Camacho en Sanne Bosmans

Marilse Eerkens

“Het is voor crèches in Nederland heel erg moeilijk om  baby’s echt de zorg te bieden die ze nodig hebben”, aldus Marilse Eerkens.

Tijdgebrek, veel wisselende gezichten maar ook gebrekkige interactievaardigheden en stress bij de pedagogisch medewerkers spelen hierbij een rol. Bij die stress maar ook bij

de invloed ervan op de interactievaardigheden wordt nog veel te weinig stilgestaan. En dat is jammer want het biedt interessante en belangrijke aanknopingspunten voor het verbeteren van kwaliteit. Stress is namelijk besmettelijk, zo blijkt onder andere uit breinonderzoek. Tijdens deze interactieve lezing vertelt Marilse hoe het zit met die wisselwerking van stress en gaat ze graag met jullie in discussie over praktijkoplossingen die het welzijn van leidsters en daarmee de baby’s kan verbeteren.


Marilse Eerkens is (sociaal) psycholoog en journalist die de belangen van baby’s voorop zet. Ze heeft vijf jaar gewerkt als redacteur van het tijdschrift J/M ouders en schrijft artikelen en opinie voor de Correspondent, intermediair, NRC, Parool en de Volkskrant. In 2012 heeft ze het boek: Wat doen we met de baby? Over hechting, hersens en kinderopvang, geschreven. In dit boek gaat ze in op de spectaculaire ontwikkeling die het brein doormaakt in de eerste twee levensjaren, op de belangrijke rol die de emotionele zorg hierin speelt en op de vraag in hoeverre de Nederlandse kinderopvang in staat is om deze zorg te bieden. Het boek, leidde tot veel publiciteit en de nodige discussies. Deze discussie wakkert Marilse graag aan.

Nathalie Camacho en Sanne Bosmans

‘Baby’s zouden juist uitgerust en opgeladen naar huis moeten gaan na een dag kinderopvang in plaats van moe of overprikkeld’, aldus Forsa.

In de lezing van Marilse Eerkens ontdek je het effect van stress op de ontwikkeling van baby’s, maar we weten allemaal dat veel stress niet goed is voor ons als mens. Willen we dat

baby’s opladen en zich optimaal ontwikkelen dan is het van belang om een ontspannen sfeer te creëren en de stress die jij en je team ervaart drastisch te verminderen.
Als hardwerkende manager, pedagogisch coach of –specialist ervaar je tijdtekort om naast alle dagelijkse taken, de nieuwe kennis te implementeren op de werkvloer. Dit is een trigger voor stress. We nemen je mee en inspireren jou tijdens de lezing om meer rust en ontspanning te creëren binnen jouw organisatie. Jij bent namelijk de spil die een ontspannen babyopvang voor elkaar kan krijgen!

Nathalie en Sanne van Forsa organiseren het congrestival en begeleiden managers, pedagogisch coaches en – specialisten om binnen de gehele organisatie de beste babyopvang te bieden.

Workshops

Naast de lezing volg je twee verschillende workshops, deze zullen een interactief karakter hebben. Dit vinden we heel belangrijk omdat je actief nieuwe informatie opneemt en het direct kan koppelen aan jouw praktijksituatie. Jij bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling, daarom is het echt belangrijk dat je voldoende ruimte krijgt voor jouw vragen en jouw uitdagingen. Tijdens elke workshop kan je deze direct delen en zo zorg je dat je gelijk de volgende werkdag aan de slag kan met het boosten van je babyopvang.

Vergroot de energie van je team en presteer beter

Patrick Davidson en Hans van der Loo

De werkdruk in de babyopvang is groot. Met grote regelmaat is je team behoorlijk vermoeid. Als je geluk hebt ’s avonds, of anders al gedurende dag. De kans is groot dat jezelf ook wat meer energie kunt gebruiken, want het werk als manager, coach of specialist in de babyopvang, vraagt veel van je op verschillende terreinen. Natuurlijk willen we dat de kwaliteit in

de babyopvang uitmuntend wordt. Daarbij speelt jouw energie en die van je collega’s een grote rol. Energie is namelijk de beste voorspeller voor succes!
Tijdens deze interactieve workshop krijg je versneld inzicht hoe energie (denk dan aan de mentale, sociale en emotionele componenten van energie) werkt, waarom dat zo belangrijk is tegenwoordig en leer je met welke vijf stappen jij jezelf en anderen kunt activeren.

Patrick en Hans zijn de auteurs van het boek; ‘Waar haal je de energie vandaan?’ Vanuit positieve energie, zorgen ze voor gedragsverandering en prestatieverbetering bij talloze organisaties, van kinderopvang tot aan het zakenleven.

Leer tijdsurfen en verbeter de kwaliteit

Paul Looman

Een essentiële sleutel voor het versterken van de babyopvang is dagelijks tijd en aandacht creëren voor coaching on the job. Maar door de waan van de dag, de organisatorische taken, het blussen van brandjes, het (op)vullen van roosters en de werkdruk, komt de pedagogiek vaak onder aan de stapel terecht. Want hoe vaak ben jij echt op de groep om je

team te coachen? Als jij hier niet aan toekomt, dan zal de kwaliteit van je babyopvang ook niet verbeteren of geborgd blijven.
In de workshop Tijdsurfen leer je om vanuit rust te functioneren en overzicht te behouden, ook wanneer er veel taken op je afkomen. Zo kun je belangrijke taken als coaching on the job een plaats geven terwijl je ook de ad-hoc taken afhandelt.
Paul Loomans is auteur van het boek ‘Ik heb de tijd’ dat niet alleen een hit is Nederland, maar inmiddels ook verschenen is in het Frans, Duits en binnenkort in het Engels.

Improviserend leiderschap

Freek Zwanenberg

De babyopvang is aan grote verandering onderhevig. We hebben te maken het implementeren van vernieuwde werkwijzen gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en invoeren van veranderingen vanuit IKK. Dat doe je als manager of pedagogisch coach allemaal binnen een zeer drukke werkomgeving, waar geen dag hetzelfde is. Je hebt

tijdens je werk vaak geen tijd om nieuwe plannen uitbundig te analyseren, grondig na te denken of plannen te herschrijven. Analyse en alleen ratio werken dan niet meer. Improviseren is een oplossing! Als je dat binnen de structuur doet, dan sluit je aan bij wat er op dat moment nodig is en zorg je voor omgeving waar de vernieuwing, die hard nodig is in de babyopvang, bewerkstelligd wordt. Hoe je je eigen improvisatievermogen versterkt, leert Freek Zwanenberg je met leuke spelvormen en een flinke berg met muziekinstrumenten.
Freek is zelf improvisatie muzikant en maakt op speelse wijze muziek met baby’s en peuters op verschillende kinderdagverblijven. Freek verzorgt tijdens het congrestival ook vrolijke en ontspannen muziek.

Doe ‘niets’ en zorg voor ontspannen sfeer op je locatie.

Bregje Taalman

Managers en pedagogisch coaches in de babyopvang, zijn vaak heel zorgzaam. Herken jij dat je er voor iedereen wilt zijn; voor het team, de ouders, de gemeenten, anderen samenwerkingspartners en uiteindelijk ook de baby’s. Om dit voor elkaar te krijgen, is de kans groot dat je vaak in de actiemodus gaat, om alles zo goed en zo snel mogelijk voor

elkaar te krijgen. Maar denk je dan ook nog wel aan jezelf? Lukt het wel om al je aandacht te richten op iedereen om je heen? Het hooghouden van alle ballen en het niet toekomen van jezelf, levert vaak stress op.
In deze ervaringsgerichte workshop vanuit mindfulness, ontdek je dat je een ontspannen sfeer op je locatie creëert, door zelf even helemaal ‘niets’ te doen. Je krijgt praktische tools om bij jezelf stil te staan en te merken wat jij en je team nodig hebben. De stress verdwijnt zo als sneeuw voor zon en de ontspannen sfeer, waar baby’s zo’n behoeften aan hebben, ontstaat.
Bregje Taalman is mindfulness trainer, psycholoog en coach binnen haar eigen bedrijf mindfulness in de praktijk. Ze begeleidt zowel individuen als groepen, waarbij ze vooral mensen wil inspireren om echte aandacht te hebben.

Van weerstand naar de wil tot vernieuwing

Tona Wong Chung en Marcelino Smith

De babyopvang is een sector waar pedagogische kwaliteit en innovatie hoogtij viert. Er wordt steeds meer kwaliteit geëist van de pedagogisch medewerkers. Uit de praktijk blijkt dat pm’ers vaak moeite hebben met de vernieuwingen, omdat dit naar eigen zeggen vaak van buiten- of bovenaf wordt besloten. Herken je bijvoorbeeld dat er in teamvergaderingen heel veel

discussie is over de verandering die jij wilt doorvoeren of dat teamleden wel ja zeggen of de verandering, maar het niet doen? Opmerkingen zoals; ‘We willen wel, maar dan moeten we eerst de middelen krijgen’ of ‘We doen het al jaren zo’, zijn veel voorkomend op innovaties die jij dolgraag wil doorvoeren.
In deze fysieke workshop, ervaar je aan de hand van aikidotechnieken (Japanse verdedigingssport) hoe jij als manager of pedagogisch coach effectief omgaat met weerstand. We willen natuurlijk allemaal dat de motivatie voor pedagogische verandering van binnenuit komt!

Tona en Marcelino hebben beide de zwarte band binnen aikido en begeleiden vanuit hun eigen bedrijf groepen in het bedrijfsleven op het gebied van ki-trainingen, aikidotrainingen en vitaliteitstrainingen.

Festivalplein

In de Buyck van de Metaal Kathedraal vind je op allerlei verschillende manieren inspiratie, om jouw locatie te versterken voor de baby’s. Loop hier in alle rust rond en laat je verrassen door de belevingen. Ook kan je hier een hapje en drankje nuttigen en in een ontspannen sfeer met elkaar napraten over de lezingen en workshops.

De komende weken zullen er nog meerdere stands bekend worden.

Aromatherapie

Aromatherapie staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Daarom heeft Marcia Korenhof een nieuw

aromatherapieconcept bedacht voor de kinderopvang: Aromababy©. Dit omvat een natuurlijke manier om kinderen te laten ontspannen, beter te laten slapen tijdens de middaguren, luierluchtjes aan te pakken, om de luchtkwaliteit te verbeteren of om meer rust te creëren in het kinderdagverblijf.

Zie je zelf in actie

Het is algemeen bekend dat video interactie begeleiding de manier is om op een effectieve manier te verbeteren

in de babyopvang. Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit? Ervaar zelf de meerwaarde hiervan. Erica maakt gedurende de dag foto’s van jou in contact met anderen. Ze laat je zien wat jouw houding van invloed is op de ander. Je beleeft wat Erica in de praktijk doet met jou team. Kom kijken bij haar stand en zie de mooiste foto’s voorbij komen.

Zie je zelf in actie, zie letterlijk jouw houding op juist genomen foto’s –  Vijn in beweging, –

EHBO Baby

Een van de belangrijkste elementen binnen de zorg voor baby’s en kinderen is het waarborgen van veiligheid. De

omgeving waar kinderen opgroeien, spelen en zich ontwikkelen is bij uitstek een plek waar veiligheid een belangrijk aandachtspunt is. Verzorgers van kinderen die inzicht hebben in de meest voorkomende ongelukjes per leeftijdscategorie en op de hoogte zijn van preventiemaatregelen kunnen zich met een gerust hart storten op het zorgen voor.

In the BOX talks

Ieder uur kun je een ‘in the BOX talks’ bijwonen. Dit zijn inspirerende verhalen en ervaringen van medewerkers in de babyopvang. Je maakt in een half uur kennis met hun babyopvang praktijk en kunt deze inspiratie mee nemen naar jouw eigen organisatie.

De komende weken zullen er nog meerdere in the box talks bekend worden.

Van niets naar iets

Mique van Gorp, babycoach bij kinderopvang Mikz

Mique ziet in haar werk als coach dat pedagogisch medewerkers het vaak lastig vinden om baby activiteiten

 samen te stellen die aansluiten bij de breinontwikkeling van de allerkleinste. Het is alleen helemaal niet moeilijk, want je kunt van niets iets maken. Materiaal, die wij niet snel bestempelen als speelgoed, kunnen juist de ontwikkeling van baby’s op verschillende manieren prikkelen. Mique geeft je aan de hand van voorbeelden, inspiratie hoe jij binnen jouw babyopvang aansluit bij de ontwikkelingsbehoeften van baby’s.
Mique is babycoach binnen Mikz, is daarnaast ontwikkelingspsycholoog en werkt al 17 jaar in de kinderopvang.

Na dit verhaal, voel je de ontspanning die er is op de babygroep

Manja Haze, montessori kinderopvang Mickey

Het tempo van ons is vaak vele malen hoger, dan dat de baby’s aan kunnen. Bij Mickey kinderopvang, zorgen ze dat

 ze alle aandacht hebben voor de individuele baby’s en vertragen ze hun tempo aanzienlijk. Dat betekent bijvoorbeeld dat de pm’ers ook zachtjes praten, rustig bewegen en een ontspannen sfeer neerzetten. Hoe ze nog meer zorgen voor een ontspannen en harmonieuze sfeer, dat hoor je in de talk van Maja Haze. Zij is manager binnen kinderopvang Mickey en auteur van het boek; ‘Het kind centraal in de kinderopvang, opvoeden vanuit respect en contact.’

Hoe inrichting bijdraagt aan kwaliteit in de babyopvang

Arian Beij, regiopedagoog bij kinderopvang Humanitas

Kinderopvang Humanitas werkt in de babygroepen al bijna vijftien jaar volgens de werkwijze Ruim Baan voor

Baby’s, geïnspireerd op de visie van Emmi Pikler. Arian wil jou graag inspireren hoe deze werkwijze zorgt voor een omgeving waarin baby’s in alle rust en in hun eigen tempo kunnen ontwikkelingen. Haar visie; baby’s ontwikkelen vanzelf, de pedagogisch medewerkers zorgen voor de omstandigheden. Een daarvan is een doordachte inrichting; waardoor de verzorgingsmomenten ongestoord en aandachtsvol kunnen plaatsvinden en kinderen uitgedaagd worden zelf tot ontwikkeling te komen. Aan de hand van foto’s en informatie doe je kennis en inzichten op hoe de inrichting bijdraagt aan de kwaliteit van de omgang met en de ontwikkelingskansen van baby’s. Als kers op de taart krijg je handvaten om met je team(s) de opgedane inzichten aan de slag te gaan.
Arian Beij is regiopedagoog bij kinderopvang Humanitas en kijkt ernaar uit om je te inspireren over de werkwijze ruimbaan voor baby’s.

Activiteiten

Het congrestival is zoveel meer dan alleen een congres. Er is van alles te beleven. Wat is er nog meer te doen?

Eten en drinken

Je kunt heerlijk genieten van een lekker kopje koffie, verwarmende thee of fris. Tijdens lunchtijd kun jij jouw lunchbox pakken en dit opeten waar en wanneer jij maar behoeften aan hebt. Als je tussendoor trek hebt, dan kun je onbeperkt gebruik maken van het lekkers wat er staat op de locatie.

Ontspannen en vrolijke muziek

Mooie muziek brengt vaak een glimlach op het gezicht van baby’s. Deze vrolijkheid brengt Freek van Zwanenberg meteen al bij binnenkomst. Geniet ook tijdens de lunch van zijn pianospel en accordeon. Als klap op de vuurpijl, geeft hij met behulp van jouw input, aan het einde van de dag een creatieve impressie van de dag.

Leeshoek

Raak jij ook altijd geïnspireerd door het lezen van boeken? Ga in alle rust snuffelen aan verschillende waardevolle boeken. Ze kunnen stuk voor stuk, op hun eigen manier, allemaal zorgen voor meer rust en ontspanning bij jezelf, in je team of voor de baby’s. En alles wat je leest kun je kopen, maar dat hoeft niet.

Komende weken kun je meer lezen over andere inspirerende activiteiten. Hou de site vooral in de gaten.

Bestel meteen jouw tickets!

Locatie
Tickets
Contact

 

2017-09-21T11:20:12+00:00

Privacy instellingen

KDV Lieveheersbeestje neemt uw privacy heel serieus. Wij maken gebruik van Google Analytics en functionele cookies. De cookies van Google Analytics zijn geanonimiseerd en mogen wij plaatsen zonder toestemming. Cookies om content en advertenties te personaliseren en voor het delen van onze content op social media gebruiken we na toestemming. Wilt u de beste website ervaring en op u afgestemde informatie? Klik dan op de button voor akkoord. Meer informatie kunt u lezen in onze privacy policy.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen