Levendige natuurlessen

’t Lieveheersbeestje stimuleert Natuur en Milieu Educatie en daarom bieden wij Moestuinen; levendige natuurlessen. Doel van de lessen is om onze stadskindjes kennis en respect voor natuur en milieu bij te brengen. Ook leren zij dat beestjes niet eng maar nuttig zijn.

Zowel voor buiten als voor binnen hebben wij uitgebreid materiaal om de natuur nog verder mee te kunnen onderzoeken. Voor buiten zijn dat bijvoorbeeld loepen, zuigpotjes, terrariumbakjes, verzamelbakken, zoekkaarten en niet te vergeten regenlaarsjes en regentuinbroeken.

Op vestiging Van Hogendorpplein hebben wij een biologische moestuin waar kinderen zelf groente en fruit kunnen verbouwen. We werken met biologische zaden, planten, meststoffen en compost. De kinderen zaaien, planten en oogsten helemaal zelf.

In principe kan er elk seizoen groente of fruit worden geoogst. Omdat wij werken in verticale groepen en dus ook de kleinsten laten deelnemen aan moestuinen, zijn wij helaas niet altijd verzekerd van een rijke oogst. Maar dat is ook niet het belangrijkste. Persoonlijke ontwikkeling staat bij ons voorop.

Hoe voelt aarde. Hoe plant je een zaadje. Kinderen wroeten met hun handjes in de aarde en tussendoor zorgen ze ervoor dat hun tuintje voldoende water krijgt en dat onkruid gewied wordt. Kinderen vinden het prachtig dat hun werk beloond wordt met een schattig plantje wat uit niets lijkt te zijn ontstaan en verzorgen deze liefdevol terwijl deze uitgroeit in een vrucht.