Wennen

De wenperiode is een spannende periode voor ouder en kind. Daarom doen we er alles aan om deze periode zo soepel mogelijk te laten verlopen. ’t Lieveheersbeestje biedt kleinschalige opvang. Je kindje krijgt hierdoor veel aandacht wat het wennen makkelijker maakt. Ook hebben wij een wen-coach. Deze begeleid de ouders, het kind en de pedagogische medewerker bij het wennen. De inzet van een wen-coach wordt door ouder en kind als erg prettig ervaren.

Het wenproces

Kinderen komen twee keer een ochtend bij ons wennen (10:15-13:00 uur). Het ene kind heeft langer de tijd nodig om te wennen dan de ander. Dat is niet erg. De pedagogisch medewerker en de wen-coach monitoren hoe het wennen verloopt. Het verslag wordt na iedere wen-dag met de ouders besproken.  

Om een kind snel en effectief te laten wennen is duidelijkheid rust en regelmaat van belang. Als ouder kunt u bijdragen aan een soepel wenproces. Creëer een vast ritme. Binnen komen, leidster gedag zeggen, jasje uit, even knuffelen en uitzwaaien. Probeer geen haast te hebben maar wees rustig en duidelijk in de stappen. En maak voor uw eigen gemoedsrust afspraken met ons over alles wat u belangrijk vindt. Wij begrijpen dat het voor ouders moeilijk is om het kindje achter te laten en vinden het niet erg als u ons tijdens het wenproces belt om te vragen naar uw kind.

Wat geeft u mee

  • vertrouwde knuffel / speen
  • sloffen / sokjes
  • slaapzakje
  • reservekleding (extra bij zindelijkheidstraining)
  • voor een baby is een doekje of gedragen shirt dat naar mama ruikt een grote troost.

Wij dragen zorg voor voeding, drinken en luiers. Voor ieder kind is er een mandje, waarin persoonlijke zaken bewaard kunnen worden. Je kindje zal soms even opnieuw moeten wennen. Zoals na de vakantie of als hij een tijdje ziek is geweest. Dit is heel normaal.

De eerste kennismaking van het kind met een kinderdagverblijf is voor alle partijen van essentieel belang: Voor het kind om vertrouwd te raken met de pedagogische medewerkers en de omgeving. Voor de ouders om te wennen aan de nieuwe situatie. Voor de pedagogische medewerkers om een beeld te vormen van het kind.

Voor deze wenperiode moeten alle partijen goed voorbereid zijn. Een voorbeeld van goede voorbereiding is te weten of een kind alleen nog borstvoeding heeft gehad of thuis al oefent met een fles. Een ander voorbeeld is het hanteren van vaste slaap- en eetgewoonten. Met ritme creëren wij herkenning wat bij het kind weer voor rust zal zorgen. In de praktijk is het zo dat een kind eerder gewend is wanneer het zonder ouders langzaam maar zeker zelf de nieuwe situatie gaat ontdekken. Een kind is snel geneigd zich terug te trekken bij ouders als deze aanwezig zijn/blijven. Kinderen blijven dingen dan op een afstand bekijken zonder zich erin te begeven.

Hoe moeilijk het ook is, het enige wat je als ouder kunt doen wanneer je kindje gaat wennen is sterk (standvastig) zijn en afscheid nemen. Kinderen voelen het aan als een ouder gestrest is. Een kindje kan door stress met paniek reageren op het afscheid wat het wennen onnodig belemmerd. Wennen wordt makkelijk voor kind (en ouder) als je als ouder rustig afscheid neemt en duidelijk uitspreekt dat je hem/haar straks weer op haalt.

Slide We hebben nog enkele plekken beschikbaar RONDLEIDING AANVRAGEN BEREKEN NETTO BIJDRAGE DIRECT INSCHRIJVEN

Slide We hebben nog enkele
plekken beschikbaar
NETTO BIJDRAGE BEREKENEN DIRECT INSCHRIJVEN RONDLEIDING AANVRAGEN

.